Svenska erfarenheter om nattlivet diskuterades i S:t Petersburg

Pressmeddelande 191118


Göteborgaren Nicklas Kartengren, initiativtagare till Club Health Sweden, var inbjuden som talare på S:t Petersburg internationella kulturforum som ägde rum mellan den 14 – 16 november. Arrangörerna av evenemanget, som är en av årets kulturella höjdpunkter i Ryssland, hade bjudit in Nicklas att tala i en panel tillsammans med kollegor från Amsterdam, Berlin, Mannheim, Montreal och Kazan.


Städer världen runt agerar idag för att utveckla sitt nattliv. Man hoppas med detta nå positiva effekter på en rad olika områden; turism, kultur och ekonomi. Ett rikt nöjesliv antas också locka till sig kreativa människor, företag och studenter och på så sätt bidra till tillväxt. Samtidigt medför ett dynamiskt nattliv ibland konflikter med boende som störs av ljudnivåer och människor som rör sig ute sent. Detta har diskuterats flitigt det senaste året framför allt i Stockholm där klagande grannar antas vara en av flera bidragande faktorer till att flera konsertlokaler och klubbar i Stockholm tvingats stänga.

Dessa frågeställningar är i dag högst aktuella även i S:t Petersburg, en stad med ca fem miljoner invånare, som aktivt efterfrågar praktiska lösningar och samarbeten med övriga europeiska storstäder.

- Vi märker att administrationen och lokala organisationer är måna om att ta del av internationella erfarenheter om hur man bibehåller och utvecklar ett dynamiskt stadsliv och vi tror att svenska erfarenheter kan vara värdefulla i det fortsatta arbetet med dessa frågor, säger Mårten Frankby på Sveriges generalkonsulat i S:t Petersburg.

Panelsamtalet lyfte praktiska exempel på hur man hanterar dessa frågor i städer som Berlin och Amsterdam. Dessa städer, liksom andra har redan tillsatt nattborgmästare, och i panelsamtalet deltog Rysslands hittills ende med denna titel; Artur Chosrovjan från Kazan.

S:t Petersburg saknar idag, i likhet med Göteborg, en samordnande funktion för hur staden kan samordnas på natten.

-Erfarenheter från storstäder som London, Amsterdam och Berlin är såklart viktiga men Göteborg, och S:t Petersburg för den delen, behöver också inspiration och möjlighet att ta del av lärdomar från andra städer som ex Mannheim och Kazan, säger Nicklas Kartengren som hoppas att Göteborg snart ska ha en nattborgmästare eller liknande.

-Göteborg har nyligen utsetts till European Capital of Smart Tourism 2020 och vi har stor potential till en än mer hållbar utveckling framöver om vi använder dygnets alla 24 timmar på ett bättre sätt.

I Göteborg fortsätter arbetet med att diskutera dessa frågor med en workshop den 5 december på Bengans Fik dit alla engagerade är välkomna: www.facebook.com/events/2495712140659007/

Fakta

VIII St Petersburg International Cultural Forum anordnades för åttonde gången. Enligt arrangörerna besöktes evenemangen av 38 000 deltagare från 96 länder. www.culturalforum.ru

Länk till programpunkten: https://culturalforum.ru/event/1567499419857-zhiteli-zasypayut-gorod- prosypaetsya

Frågor

Nicklas Kartengren, Club Health Sweden, nicklas.kartengren@mac.com / 0708-636225 www.clubhealthsweden.se