Narkotika och festivaler

Det är fortfarande sommar och festival-tider. Många festivaler runt om i landet har redan avklarats men några stora återstår. I veckan är det Way Out West här i Göteborg och i Stockholm återstår en Summerburst-festival.

I Malmö arrangerades i helgen Big Slap och media har uppmärksammat att 24 personer fått uppsöka sjukhus då de tagit narkotika. I samband med Summerburst Göteborg i början av sommaren genomförde Polisen en riktad insats och över 90 personer misstänktes för narkotikabrott. Och idag läste vi att Polisen kraftsamlar mot knarket Way Out West.

För några år sedan gjorde tidningen Accent en kartläggning över hur festivalerna arbetar med alkohol och narkotika. Endast 5 av 10 festivaler svarade och svaren handlade mest om alkohol och samarbete med Polisen. Men inget svar är också ett svar. (som Ulf Lundell skulle sagt…)

Eftersom ingen verkar ha gjort någon liknande kartläggning sommaren 2019 så har jag gjort en snabb genomgång av hemsidorna till några svenska festivaler och letat efter vad de skriver om droger eller narkotika, om de har någon drog-policy, hur de arbetar förebyggande mot droger eller hur de eventuellt vill minska riskerna med deras besökares drog-bruk under festivalen. Jag letade efter något med ordet ”droger” eller ”narkotika”. Eller ”drugs” eller ”illegal substances” på de hemsidor som är på engelska.

Hos Summerburst, Way Out West, Trästock-festivalen och Storsjöyran hittar jag inte något med orden droger eller narkotika. Lollapalooza nämner att de samarbetar med polisen som också ”will be working actively against people who use or handle drugs at the festival.” Sweden Rock och Peace and Love listar droger tillsammans med andra saker man ej får ta med in på festivalområdet (inte heller nagelfilar, bilbatterier eller verktyg får införas).

Den enda festivalen (av de jag tittat på och vad jag kan se) som berör narkotika på ett seriöst sätt är Öland Roots. De skriver bl a så här på sin hemsida ”Öland Roots ska vara ett tryggt arrangemang för alla besökare oavsett ålder eller tidigare erfarenheter. I skapandet av denna plats finns det inte utrymme för narkotika och fylla.” Och så länkar de till föreningens Alkohol- och drogpolicy.

Många festivaler skriver att det är viktigt att ta hand om varandra, och att använda öronpluggar och att man jobbar mot sexuella trakasserier. Bra! De uppmanar också sina besökare att dricka vatten och inte glömma att äta mat. Man skriver också en del om alkohol och hur alkoholförsäljning regleras av gällande regler inne på festivalområdet. Men varför skriver man inget om narkotika?

Innan genomgången hade jag tänkt att festivalerna skulle skriva typ ”vi har noll-tolerans mot narkotika” eller ”inga olagliga droger är tillåtna”. Jag hade tänkt skriva något om att det inte räcker att bara ”vara mot knark”, man måste ha lite mer idéer än så. Men det verkar som om dessa festivaler knappt inte ens vågar skriva på sina hemsidor att de ”är mot knark”.

Det finns gott om både bra och dåliga exempel från festivaler runt om i världen. Det finns studier som pekar på att exempel narkotikahundar vid entrén gör att besökarna tar mer droger innan de går in, med tillhörande risker. Flera festivaler erbjuder också besökarna att analysera sina substanser inne på området, t ex av The Loop i Storbritannien. Det finns också festivaler där man inte erbjuder besökarna möjligheten att testa sina substanser men där man ändå har ett labb, t ex Tic Tac, för att analysera polisens beslag och de droger som besökarna lämnat i sk amnesty-bins. På så sätt kan man snabbt informera såväl besökare och sjukvårdspersonal om vilka substanser som är i omlopp och utfärda varningar vid behov.

I grund och botten handlar det om att erbjuda en så bra festival-upplevelser som möjligt. Arrangörer bör såklart tillsammans med Polis och ordningsvakter försöka förhindra att narkotika säljs och används på festivalen MEN samtidigt inse att för många besökare så innebär ett festivalbesök också att använda narkotika. Och då gäller det att se till att dessa personer, som trots att det varken är lagligt eller riskfritt, väljer att använda narkotika, minskar riskerna för skador.

Creamfields är en stor festival i Storbritannien (och andra länder) med elektronisk dansmusik som arrangeras av Live Nation som också arrangerar Summerburst, Way Out West och Lollapalooza i Sverige. På Creamfields finns inte någon möjlighet att få sina substanser testade av ex The Loop. Men så här skriver de på sin hemsida, samtidigt som de berättar om olika insatser som finns för besökarna under festivalen; Welfare Tents, Chill Out Area och länkar till samarbetspartners med expertis inom området.

As many of you who have already attended the festival will know, Creamfields has a zero tolerance to drugs, and stringent security measures are in place. These procedures are developed and improved year on year and we ask festival goers to remember that the security and Police we have on site are ultimately there to keep you safe – so we urge anyone attending to not bring drugs into the show and to not use drugs whilst at the show.

However, despite the stringent searches and security procedures in place, we acknowledge that drugs will still make their way into the festival and some of you will decide to use them. It is extremely important to understand what you are choosing to take and the effects that these drugs will have on your body so that you can make your own informed decision and try to reduce the harm caused by the drugs you may decide to take.

Jag hoppas att till nästa sommar så ska fler festivaler uppmärksamma att deras besökare använder narkotika och kunna erbjuda adekvat information för att minska riskerna till dessa personer och bra insatser för att ge hjälp vid behov. Jag hoppas också det är självklart med gratis vatten, gratis kondomer och gratis öronpluggar på alla festivaler 2020. Det kommer nog dröja ett tag innan vi kan erbjuda drug-checking på svenska festivaler men inför nästa sommar så kan ni som önskar få era substanser analyserade innan festivalen av Club Health Sweden, i samarbete med Energy Control i Spanien. Bidra gärna med pengar och gör denna service möjlig.

Nicklas Kartengren

PS. Även om det inte står något på Way Out Wests hemsida så vet jag att Svensk Live lanserar sin nya kampanj ”Let’s hear it from the crowd” på årets festivlal. Ska bli intressant att följa. Tyvärr så verkar teorin vara liknande som tidigare kampanjer som Knark är Bajs och Dansa Utan Droger som jag skrivit om tidigare. "People do what most people do. Most people don’t do drugs" är deras slogan. Jo, men om nu most people i nöjesmiljöer faktiskt redan har testat droger så…