Livsviktiga råd för ett säkrare partyknarkande (Expressen, 190831)

I helgen pågår festivalen Summerburst Stockholm och vi håller tummarna för att ingen ska råka illa ut. Kanske är det dags att hitta nya sätt att informera besökare om hur de kan minska riskerna med narkotikabruk? skriver Nicklas Kartengren.

DEBATT. Förra helgen dog fyra personer i samband med besök på klubbar och musikfestivaler i Storbritannien. För några helger sedan fick 24 personer uppsöka sjukhus i samband med Big Slap-festivalen i Malmö.

I sommar har STAD redogjort för resultaten av en kartläggning av klubb-besökare och i den studien uppger 72 procent att de använt narkotika någon gång och 59 procent att de använt narkotika det senaste året. 36 procent av de som besvarade enkäten, och som ofta besöker klubbar/festivaler, uppger att de använt MDMA/ecstasy det senaste året.

I Storbritannien är narkotika på festivaler vanligare än i Sverige. Men insatserna där för att förebygga problem och ta hand om besökarna är många och man är mån om att informera om tips och förhållningssätt före och under besöket. Detta görs ibland av organisationer, ibland av polisen eller myndigheterna och ibland av festivalarrangören.

Att använda narkotika är aldrig helt riskfritt och det                                säkraste är såklart att inte använda narkotika alls.

Flera festivaler erbjuder också så kallad drug-checking där antingen besökarna kan analysera sin narkotika eller där man analyserar den narkotika som lämnats in eller beslagtagit av polis eller personal. Både dessa sätt att analysera vilka substanser som är i omlopp innebär att man kan informera och, vid behov, varna besökare för narkotika med ovanligt hög styrka eller som innehåller något ovanligt. Information om riskreducering, chill out-områden för vila och återhämtning och stöd eller omvårdnad om man mår dåligt är också vanligt förekommande. På Irland har det i sommar även framförts förslag från experter att de festivaler som inte tillhandahåller adekvat information om riskreducering för festivalbesökare borde bli av med sina tillstånd för att arrangera festival.

På Summerburst hemsida står det ”Att gå på festival ska vara en trygg och kul upplevelse. Därför arbetar vi tillsammans med polisen för trygga och säkra evenemang.” Och sedan tidigare år, och med erfarenhet från Summerburst Göteborg i juni, så brukar detta arbete innebära att gripa ett stort antal besökare misstänkta för narkotikabrott.

Summerburst erbjuder gratis vatten och det finns utmärkt på kartor vilket är mycket bra. Fri tillgång till vatten för besökare på klubbar och festivaler borde vara en rättighet (och ofta finns det). Med fri tillgång till solkräm, kondomer och öronproppar gör man en ännu större insats för unga vuxnas hälsa och välbefinnande.

Detta är ju egentligen inget konstigt: Att myndigheter och andra aktörer informerar om hur man kan minska riskerna med olika typer av beteenden och aktiviteter. Det borde inte vara annorlunda att informera om olika sätt att minska risker med narkotikabruk.

Att använda narkotika är aldrig helt riskfritt och det säkraste är såklart att inte använda narkotika alls. Men eftersom en del ändå gör det, fler i vissa miljöer som t ex klubbar, krogar och festivaler, så vore det bättre om man är välinformerad. I ett uppdrag från regeringen, Nationellt utvecklingsarbete för att motverka narkotikarelaterad dödlighet, har Socialstyrelsen tagit fram ett material med riktad information om risker som är tänkt att ge personer som brukar opioider mer kunskap om riskfyllda situationer och större möjlighet att undvika dem. Detta är ett första steg. Att ge liknande information, riktad till personer som använder ”partydroger” som kokain, MDMA och ketamin är en naturlig fortsättning.

Vår samarbetsorganisation Safe n’ Sound i Belgien har tagit fram en kampanj som heter ”Never Waste a Great Party”. Denna används i flera andra länder och även i Sverige har den testats i sommar i sociala medier. Här kommer några enkla partytips inför helgen.

Keep Hydrated!

Drick vatten, lagom mycket och regelbundet. MDMA kan påverka din uppfattning av hur uttorkad du är och för mycket vatten kan vara skadligt.

Drugs Combined, Results Undefined

Att mixa olika droger ökar risken för skador och oönskade effekter. Tänk på att alkohol också är en drog.

Look After Your Friends

Se efter varandra, se till att dina vänner mår bra och kommer hem säkert.

Dose to Feel Sweet, Not to Compete

Med alla substanser gäller det att börja med en liten test-dos. You can always take more, never take less…

The First Aid Team is Your Friend

Om du eller en kompis mår dåligt, tveka inte att kontakta festivalens/klubbens personal eller sjukvårdsteam. Eller uppsök sjukhus.

Information Before Intoxication

Läs på ordentligt innan. På clubhealthsweden.se finns bilder på tabletter som har analyserats under sommaren i Europa och som innehåller ovanligt höga doser MDMA.

Start Low, Go Slow

Om du tänker ta MDMA/Ecstasy så börja med en halv tablett (eller mindre) och vänta minst en timme (gärna två) innan du tar mer igen.

Inför nästa sommar hoppas jag vi alla kan hjälpas åt att se till att de som besöker klubbar och festivaler är informerade om risker med narkotikabruk och också känner till hur man kan minska dessa risker. 

Fotnot: Den 31 aug är det också International Overdose Awareness Day. Enligt EMCDDA orsakar opioider de flesta överdoserna men andra substanser (som kokain och MDMA) bör inte negligeras. 

Av Nicklas Kartengren

Grundare av initiativet Club Health Sweden, för ett säkrare nöjesliv. Har tidigare arbetat med alkohol- och narkotikafrågor på CAN och STAD

(Debattartikeln publicerades i Expressen 190813.)