Klubblivet & COVID-19
Club Health Swedens styrelseledamot Jacob Collén funderar över hur COVID-19 påverkar livet, kulturen och klubb-scenen. Dessutom ställer han några frågor till tre arrangörer i Göteborg och Malmö.
"Jag tycker som de flesta att tiden under corona-krisens isolering känns dränerande. Ibland näst intill hopplös. Den här globala pandemi har till och med utvecklats till en mardröm för många. Tiotusentals bara i Göteborg har förlorat arbetet. Resefriheten för de flesta europeer är helt eller delvis indragen eftersom länder tillfälligt stänger sina gränser. Människor är fast på platser i världen utan chans till inkomst eller återresa. Att leva som folk är vana vid är just nu otänkbart och det var få som var beredda på detta scenario.
Tillsammans med ett antal branscher är kulturbranschen den del av världsekonomin som drabbats hårdast. Det är också den som drabbar mig hårdast personligen. Som en av de mest innovativa branscher ser vi kulturpersoner runt om i världen som tvingas hitta nya kreativa sätt att visa upp konst på. Framförallt handlar det om en digitalisering. Det skapas konst, musik och performance som blir till för att upplevas via en livesändning eller som klipp på internet. Det poppar mer än någonsin tidigare i historien upp nya digitala gallerier, utställningar och andra digitala plattformar där det utvecklas alternativa sätt att ta del av konst och kultur. Det har alltså mitt i all bråte uppstått en del ljusglimtar.
Trots detta känner jag hur de flesta platser och människor i olika utsträckning påverkas negativt. Upplever man inte direkt personlig ekonomisk kollaps känner man åtminstone av social och kulturell svältdöd. Jag är själv van (läs; beroende) av en helhetskänsla med alla sinnen inräknade och har i nuläget svårt att få den upplevelsen av en skärm. Jag längtar precis som alla tills nästa in real life-upplevelse av den kultur vi är vana vid att ta del av."
Jacob tog också tillfället i akt att fråga två frågor till tre arrangörer inom musik och svartklubbs-scenen hur de ser på framtiden.
Felicia Strålin Edvardsen, arrangör Punk och Rock, Göteborg
Daniel Mollén, arrangör Techno och House, Malmö
Sara Allemyr, arrangör Techno och House, Göteborg
Hur ser du på att arrangera fester eller musikevents nu under Corona-krisen?
Felicia: Med tanke på att vi inte livnär oss på vår verksamhet har vi valt att ställa in allting, samt att inte planera någonting under den kommande framtiden tills allt har lugnat sig. Vi vill inte vara delaktiga i smittspridning och våra fester, som ska vara någonting roligt, ska inte göra att riskgrupper hamnar i fara.
Daniel: Jag har lite delade meningar om detta, svårt och uttala sig rätt utan att det slår fel kanske. Men jag ser det såhär. Man behöver kanske inte stå tvåhundra personer intryckta mot varandra, men en liten sammankomst tror jag inte skadar. Det gör gott för själen att komma ut lite också. Med tanke på den psykiska ohälsan som redan råder i samhället kanske vissa inte klarar den här sociala distansen att hålla sig hemma. Så känner man att man vill supporta klubbar som håller öppet tycker jag man ska få göra det. På med handskar och munskydd och skit i och kramas bara.
Sara: Det vore kul att arrangera fest eller små event nu, men tycker det vore fel nu när läget är som det är. Ser hellre fram emot att arra något när det är bättre förutsättningar.
Vad tänker du om sommaren och framtiden?
Felicia: Vi försöker att behålla de gig-lokaler och kulturaktörer som är viktiga för oss genom att starta livestreams till förmån för dessa lokaler och aktörer och hoppas på att kärnpelarna för oss, där vi brukar ha gigs, finns kvar när allt detta är över.
Daniel: Sommaren blir nog väldigt udda, då många arrangörer tappat fruktansvärda pengar redan. Sommaren är redan en svår tid att arrangera klubbar med tanke på alla gratis open-airs. Jag hoppas scenen växer ihop efter detta, för det är enda sättet vi kan komma tillbaka. Och att allt det stora mainstream och dylikt tar sig en funderare och slutar tänka business, de har ett stort ansvar i miljöfrågan då det är sjukt mycket engångsartiklar som går åt och massa flygresor för folk ska åka på festivaler. Jag röstar för att de gamla tänket flätas tillbaka lite, så att girigheten stabiliseras.
Sara: Jag hoppas sommaren kommer bli fin och att läget ser bättre ut för oss.