Internationellt möte om nattlivet & COVID-19

För några veckor sedan var jag inbjuden till ett zoom-round-table om nightlife & COVID-19. Mötet var ett initiativ från New Yorks ”Nattborgmästare” Ariel Palitz och tanken var att träffas och utbyta erfarenheter hur olika städer/länder i olika faser av pandemin hanterar COVID-19 i nöjeslivet. Sverige har ju ingen formell Nattborgmästare men eftersom jag träffat många av dessa personer i olika sammanhang tidigare blev jag medbjuden då de också är mycket intresserade av hur det funkar i Sverige under den pågående pandemin. Följande städer var med på mötet: 
#London #Mumbai #Paris #Madrid #NewYork #Berlin #Sydney #Manchester #Seoul #Vilnius #Gothenburg #Amsterdam #Rome

Många städer var nyfikna på hur det fungerar i Sverige. Den första frågan jag fick handlade om hur vi löser entré-frågan på krogar och barer. Alltså hur vi smidigt kollar om alla besökare är feber-fria när de går in... Nja... inte riktigt aktuell fråga i Sverige.

Låt mig sammanfatta några av de frågor som alla städer som deltog i mötet brottas med:

- De ekonomiska konsekvenserna såklart, kommer nattlivet att överleva, vad blir det sen? Kommer endast stora aktörer med ekonomiska muskler överleva och hur blir ett nattliv utan mindre ställen / aktörer / klubbar?

-Hur ska de olika reglerna efterlevas, enforcement? När städer går in i nya faser och öppnar upp nöjeslivet mer, vem ska se så reglerna efterlevs och hur gör man detta på bästa sätt, utan att bli integritetskränkande? En internationell forskare har påpekat att den svenska strikta alkohollagstiftningen kan vara en anledning till att det har fungerat bättre i Sverige. Att det finns krav på att servera mat för att få alkoholtillstånd innebär att alla ställen måste ha bord, så att tillämpa servering vid bord istället för i baren är enkelt i Sverige.

- Sverige saknar ju samordning av dessa frågor men även städer som har en sk Nattborgmästare upplever att olika branscher och enskilda aktörer kör sitt eget race i dessa tider, man vill rädda sin del av nattetid--ekonomin först så att säga. I Sverige kan man se liknande problem hur ex Live arrangörer slåss för sina rättigheter, konstnärer för sina, fackförbund för sina osv.

- Om nöjeslivet är så begränsat så kommer det gå underground. Det finns redan många exempel på illegala fester, klubbar, lägenhetspartyn, open-airs osv världen runt. Illegala fester brukar inte vara ett problem men med många nya, ovana aktörer och deltagare i sommar så ökar också riskerna. Den senaste tiden har detta uppmärksammats i Storbritannien där sk “quarantine raves" samlat flera tusen personer och orsakat problem som ex överdoser, bråk och våldtäkt.

Vill man vara lite positiv så borde ju pandemin leda till förändring och ny-tänkande inom många branscher. Kanske kan det faktiskt leda till ett uppluckring av de strikta regler som finns i nattlivet i Sverige. Vi såg att utomhus-serveringarna fick öppna INNAN utsatt datum för att undvika trängsel inomhus och kanske blir det enklare krav kring ordningsvakter, öppettider etc och att dans-tillståndet tas bort efter detta. 

/nicklas kartengren