Hejdå 2019!

Ännu ett fantastiskt skit-år har passerat. Länge leve 2020! Här är en snabb sammanfattning av 2019. (Men skippar allt som varit mindre fantastiskt) 

I tidskriften Alkohol & Narkotika (nr 1/2019) publicerade jag en krönika i början av året med rubriken ”Råd för en uppfriskande narkotikadebatt”. Det har hänt mycket i narkotikafrågan under året och narkotikadebatten har varit ovanligt intensiv, om än med många brister. Jag avslutade min krönika i Alkohol & Narkotika med följande löfte: 2019 tänker jag uppmärksamma släktinghem och skapa debatt om ett mer inkluderande nöjesliv.

Arbetet med att uppmärksamma släktinghem, (alltså familjehemsplacerade barn och unga som placeras hos anhöriga), har inte uppmärksammats lika mycket som arbetet för ett mer inkluderande nöjesliv. Men jag tänker ända sätta ”check" i den rutan även om mycket arbete kvarstår. Året har innehållit möten med familjehemssekreterare, föreläsning för socialsekreterare, enskilda möten och stödsamtal med släktinghem, IOGT-NTOs anhörigvecka i Göteborgs skärgård och en del arbete med att stötta enskilda barn, föräldrar och anhöriga. Kanske kommer det bildas en "intresse-förening" för släktinghem i framtiden, precis som det finns i flera andra länder... 

Arbetet med att skapa debatt om ett mer inkluderande nöjesliv har skett på två nivåer. Tanken har varit att samla goda idéer och smarta människor och formulera lite "åsikter" och skapa debatt för ett mer inkluderande nöjesliv och därför startades initiativet Club Health Sweden. Tanken är att vi dels behöver ta ett större, bredare och mer pro-aktivt grepp om nattetid-ekonomin som helhet och sen dessutom diskutera hur vi bättre möter nya utmaningar kring trygghet, narkotika och hälsa i nöjesmiljöer. Detta kan sammanfattas i att det kanske är dags för svenska städer att inrätta en Nattborgmästare eller liknande funktion. Och det är hög tid för nya metoder för ett mer inkluderande nöjesliv, inklusive nya insatser för att minska narkotikarelaterade problem på krogar, klubbar och festivaler.

Hur har det gått då? Rätt hyfsat. Frågorna diskuteras och uppmärksammas och det roligaste resultatet kom innan jul då Språkrådet presenterade sin lista över 2019-års nyord och Nattborgmästare var med på listan. Kul! 

Nattborgmästare i media
Är det dags för Göteborg att utse en Nattborgmästare? Krönika i ADA Sweden, 190419
Stängning av rockklubbar – blicken riktas mot andra storstäder Kulturnytt i P1,190527
”Måste finnas mer än ett operahus och en stadsteater” SVT Kulturnyheter, 190527: Så blir Göteborg en bättre nattstad Göteborgs-Posten, 190528
SVDGP, Folkbladet, UNT och Sydsvenskan m fl publicerade via TT, 190527-28
Därför mår nattlivet bättre i Göteborg än i Stockholm Dagens Nyheter, 190623 

Drug-checking och party-tips i media
Tips för säkrare narkotikabruk på krogen ETC, debatt, 190812
Han vill att droger ska testas i labb P4 Västmanland, 190813
Tipsa om säkrare narkotikabruk i nöjeslivet Drugnews, debatt, 190813
Han vill lära unga att knarka säkrare: ”En grupp som behöver råd och stöd” ETC, 190813
Ska man få kunna testa sin narkotika om den är ren? P1 Morgon, 190814
Livsviktiga råd för ett säkrare partyknarkande Expressen, debatt, 190831 
Nicklas vill testa dina droger Verkligheten i P3, 191006
Han vill göra partydroger säkrare Accent Magasin, 191210
"Så kan vi hjälpa partyknarkarna på nya sätt” SVT Opinion, 191212

Ett stort tack till alla som bidragit med feedback, glada tillrop, tweets, idéer, erfarenheter, kunskap, juridisk rådgivning, formgivning och faktagranskning. 

Tack också till er som bidragit ekonomisk via https://www.gofundme.com/f/drugchecking-sverige


2020 blir allt lite klarare. 2020 blir allt lite mer konkret. Det lovar jag.
Länge leve 2020!

/Nicklas Kartengren